E-learning is wat je nu vaker voorbij ziet komen. Vooral nu we kijken naar de actuele stand van zaken. In verband met het coronavirus zijn velen noodgedwongen om vanuit huis te werken. Voor sommigen kan dit lastig zijn gezien de aard van hun werk, maar anderen kunnen hun werk makkelijk thuis doen. In deze situatie betekent gebruikmaken van e-learning waarde creëren voor jouw bedrijf. Wij leggen je uit wat e-learning inhoudt en wat de voordelen hiervan zijn.

Wat is e-learning?

‘E-learning’ is de verzamelnaam voor het schetsen van leersituaties door middel van communicatie- en informatietechnologie. Het kan zowel voor formele als informele leersituaties worden gebruikt. Hierbij kun je denken aan bedrijfsopleidingen of -trainingen en het onderwijs. Na de opkomst van het internet is ook e-learning vrij snel een alternatief geworden voor fysiek onderwijs en (bedrijfs)trainingen. Internettechnologie staat toe om lastige taken te leren binnen flexibele, krachtige en zogenaamde ‘authentieke’ leeromgevingen.

De voordelen van e-learning

In deze dagen dat we thuiszitten, is e-learning erg nuttig. Om je een goed beeld te geven van de voordelen van e-learning, zetten wij voor jou alles op een rijtje:

24/7 mogelijkheden

E-learning maakt het mogelijk om een training te volgen waar je maar wilt. Het verplicht je niet om naar een fysieke locatie te gaan om de training te kunnen volgen. Het kan bijvoorbeeld makkelijk thuis op de bank of op bed, zolang je je maar kunt focussen. Daarnaast heeft het ook geen verplichte tijden, jij kunt kiezen op welk moment jij de training wilt volgen. Bovendien biedt e-learning maatwerk, jij kunt datgene leren wat jij nodig hebt.

Content altijd hetzelfde

Wanneer je een online training geeft, is de content voor iedereen altijd hetzelfde. Dit zorgt ervoor dat de kwaliteit van de training vaststaat. De inhoud van de training is gelijk en alle deelnemers die de training volgen krijgen dezelfde informatie gepresenteerd. Dit is een groot verschil ten opzichte van fysieke cursussen of lessen, waarbij verschillende docenten dezelfde cursus op andere wijzen kunnen presenteren.

Tijdsbesparing

Iedereen is anders. Daarom kan het zijn dat de één meer tijd nodig heeft dan de ander. E-learning bespaart tijd, want niet iedereen hoeft evenveel tijd te besteden aan een training, wat wel het geval is bij een offline training. Iedereen kan op zijn of haar eigen tempo de training volgen. Door de content adaptief te maken, kan er voor iedereen een platform op maat geboden worden. Uiteindelijk leidt dit tot tijdbesparing.

Eenvoudig up-to-date te houden

Wanneer je nieuwe informatie wilt integreren in de training, kan dit gemakkelijk in een paar muisklikken. Dankzij e-learning heb je een eenvoudige manier om jouw training up-to-date te houden zonder dat je er te veel voor hoeft te doen.

Toetsbaar wanneer je wenst

Door middel van e-learning is het mogelijk om de deelnemers die de training volgen te toetsen op bijvoorbeeld hun voortgang. Wemessage maakt in haar e-learnings bijvoorbeeld gebruik van quizen. Hierdoor is er een hoger leerrendement. Zo kun je ook makkelijk  de voortgang van mensen bewaken en indien nodig op een eenvoudige manier de e-learning aanpassen wanneer dit nodig blijkt.

Opties met behulp van ICT

ICT biedt verschillende mogelijkheden op het gebied van e-learning. Hierbij kun je denken aan het aanbieden van Webinars of Skype-sessies met professionals. Zo kun je deelnemers die een training volgen verschillende leeromgevingen aanbieden. Bovendien kan de inzet van games en simulaties ervoor zorgen dat deelnemers in een veilige omgeving leren omgaan met complexe vraagstukken.

Werven en binden van klanten

Bovendien kan e-learning ook gebruikt worden als een extra service voor (potentiële) klanten. Je kunt bijvoorbeeld lastige producten op een laagdrempelige wijze presenteren of trainingen geven over de uitbereiding van producten, wanneer er bijvoorbeeld een nieuwe functionaliteit is. Wemessage geeft verschillende trainingen. Wij zijn van offline trainingen overgegaan naar online trainingen, zodat we onze klanten ook in deze tijden verder kunnen helpen.

Goed voor het milieu

Tot slot is e-learning beter voor het milieu. E-learning zorgt voor 90% minder CO-2 uitstoot. Mensen die training geven of training volgen hoeven niet te reizen. Er is bovendien geen fysieke locatie nodig voor het geven van de training, waardoor er ook minder stroom en papier nodig is. Dit is een groot verschil vergeleken met het geven van een offline training.

Je kunt veel baat hebben bij het geven van of gebruik maken van e-learning. Of je nu de organisatie bent of een deelnemer; het is een win-winsituatie!

Ontvang de nieuwste blogs in je inbox.

Ik heb kennisgenomen van het privacybeleid *
Volg ons ook op: