Ahrefs is een SEO-tool met een breed assortiment aan functies om je te helpen bij het optimaliseren van je website voor zoekmachines. Van het analyseren van backlinks tot het volgen van zoekwoordposities, Ahrefs geeft je inzicht in gegevens die essentieel zijn voor het nemen van beslissingen op basis van data.

Hoe werkt Ahrefs?

Ahrefs is ontworpen om marketeers, ondernemers en SEO-professionals te voorzien van diepgaande inzichten en waardevolle data om hun digitale aanwezigheid te optimaliseren. Laten we eens een kijkje nemen in hoe Ahrefs werkt en welke functies het biedt om je te helpen je doelen te bereiken.

Crawlen en indexeren

Ahrefs werkt door het systematisch doorzoeken (crawlen) van het web, waarbij informatie wordt verzameld over miljarden webpagina’s. Deze informatie wordt vervolgens geïndexeerd, waardoor Ahrefs een enorme database van webgegevens opbouwt. Door deze uitgebreide indexering kan de tool snel en accuraat informatie verstrekken over zoekwoorden, backlinks, concurrenten en meer.

Een van de basisfuncties van Ahrefs is het analyseren van backlinks. De tool traceert niet alleen welke websites naar een specifieke site linken, maar beoordeelt ook de kwaliteit van die links op basis van factoren zoals domeinautoriteit en het aantal verwijzende domeinen. Deze informatie helpt bij het beoordelen van de algehele autoriteit van een website en biedt waardevolle inzichten voor linkbuildingstrategieën.

 Zoekwoordonderzoek

Ahrefs biedt een uitgebreide zoekwoordonderzoekstool waarmee je nieuwe zoekwoorden kunnen ontdekken en de prestaties van bestaande zoekwoorden kunnen analyseren. Door zoekvolume, klikken per zoekwoord en de moeilijkheidsgraad van het rangschikken te evalueren, helpt Ahrefs bij het identificeren van winstgevende zoekwoorden en het optimaliseren van content voor betere rankings. 

Rankings bijhouden

Met de ranktrackingfunctie van Ahrefs kan je de posities van hun websitepagina’s in zoekmachines volgen. Door dagelijkse updates en historische gegevens in kaart te brengen, biedt Ahrefs inzicht in de prestaties van zoekwoorden door de tijd heen. Dan zijn wij bereid  om de effectiviteit van een SEO-strategieën te meten en aanpassingen te maken wanneer dat nodig is.

Contentonderzoek

Ahrefs s biedt je aan om een diepgaand onderzoek te doen naar de content op een website en die van concurrenten. Door de prestaties van specifieke pagina’s te analyseren, populaire onderwerpen te identificeren en zwakke plekken te verbeteren, kunnen gebruikers hun contentstrategie verfijnen en zich beter richten op de behoeften van hun doelgroep. 

Site-audit

De site-auditfunctie van Ahrefs is gericht op het identificeren van technische problemen die de prestaties van een website kunnen beïnvloeden. Door issues als broken links, ontbrekende meta-titles en meta-beschrijvingen en laadtijden te analyseren, helpt Ahrefs je om je  site te optimaliseren voor zowel zoekmachines als gebruikerservaring.

Door de combinatie van backlink-analyse, zoekwoordonderzoek, rank-tracking, contentonderzoek en site-auditfunctionaliteiten, kan je je onlinestrategie eigen te maken en te groeien in de competitieve digitale wereld. Het begrijpen van hoe Ahrefs werkt, samen met het toepassen van de verkregen inzichten, maakt het een waardevol instrument voor iedereen die serieus bezig is met het verbeteren van de online aanwezigheid.

Handige Ahrefs-tools

Site Explorer

De Site Explorer is het vlaggenschip van Ahrefs en biedt een diepgaande analyse van een specifieke website. Hier kan je informatie vinden over backlinks, organische zoekwoorden, de gezondheid van de site en meer. Het is een krachtige tool voor concurrentieanalyse en het begrijpen van de algehele prestaties van een website.

Keyword Explorer

De Keyword Explorer-tool van Ahrefs biedt gebruikers de mogelijkheid om nieuwe zoekwoorden te ontdekken en de prestaties van bestaande zoekwoorden te analyseren. Het geeft informatie over zoekvolume, clicks, kosten per click. Deze gegevens helpen bij het optimaliseren van content en het identificeren van winstgevende zoekwoorden.

Content Explorer

Met de Content Explorer kunnen gebruikers populaire content in hun niche ontdekken. Je kunt zoekopdrachten uitvoeren op basis van trefwoorden om onderwerpen te vinden, en het geeft inzicht in het aantal backlinks en organisch verkeer voor specifieke stukken content. 

Rank Tracker

De Rank Tracker van Ahrefs biedt dagelijkse updates over de positie van je website voor specifieke zoekwoorden in zoekmachines. Het toont historische gegevens, zodat je trends in je zoekwoordposities kunt volgen en begrijpen. Dit is cruciaal voor het meten van de effectiviteit van je SEO-strategie. 

De backlink checker biedt een gedetailleerde analyse van de backlinks naar een specifieke website. Gebruikers kunnen informatie vinden over referring domains, anchors, domeinautoriteit en meer. Dit helpt bij het beoordelen van de linkprofielen en het identificeren van mogelijkheden voor linkbuilding.

SEO Toolbar

De Ahrefs SEO Toolbar is een handige browserextensie die directe toegang biedt tot belangrijke SEO-gegevens tijdens het kijken op een website. Het geeft informatie over de domeinautoriteit, headingstructuur, content, meta’s en het aantal backlinks en het zoekverkeer van de bezochte website.

Meer weten over Ahrefs?

Bij Wemessage begrijpen wij dat je geen tijd hebt voor SEO-werkzaamheden, maar daar kunnen wij jou bij helpen! Wij zetten ons Ahrefs-account in om je op een strategische manier te helpen bij jouw SEO-werkzaamheden. Wil je meer weten over Ahrefs of over hoe wij jou hiermee kunnen helpen? Neem gerust contact met ons op!

Wemessage Stan

Stan

Website Specialist

Meer weten over dit onderwerp?
Neem dan contact op met Stan

Neem contact op met Stan
Wij helpen je verder

Neem contact op

  Naam *

  E-mailadres *

  Vraag of opmerking

  Ontvang de nieuwste blogs in je inbox

  Inschrijven voor nieuwsbrief

  Volg ons ook op: