Een sitemap is een overzicht van links naar alle actieve URL’s op een website. Er bestaan echter twee verschillende soorten sitemaps: een XML-sitemap en een HTML-sitemap. Beiden dienen een ander doel. In deze blog leg ik je het onderscheid tussen deze varianten uit en geef ik antwoord op de vraag: ‘hoe maak ik een sitemap?’.

Wat is een XML-sitemap?

Een XML-sitemap is een bestand met alle URL’s van een website en enkele bijbehorende gegevens (zoals de datum / tijd van de laatste paginawijziging). Vaak wordt een XML-sitemap opgedeeld in verschillende ‘mini-sitemaps’, die gecategoriseerd worden op basis van post-type. Zo zou je er een page-sitemap of een blogs-sitemap kunnen vinden.

De meeste websites beschikken wel over zo’n XML-sitemap. Pak maar eens een willekeurige website en voeg /sitemap.xml of /sitemap_index.xml achter de URL van de homepage toe (bijvoorbeeld wemessage.nl/sitemap_index.xml). Hoogstwaarschijnlijk beland je dan op de XML-sitemap van die website.

Doel van een XML-sitemap

Een XML-sitemap helpt zoekmachines – zoals Google – eenvoudiger door een website te navigeren. Hoe beter een zoekmachine jouw webpagina’s kan vinden, hoe groter de kans dat hij die pagina’s ook in zijn zoekresultaten aan de gebruiker vertoont. Het hebben van een XML-sitemap is dus cruciaal voor de online vindbaarheid van jouw website en bijbehorende pagina’s.

Hoe maak ik een XML-sitemap?

Een XML-sitemap maak je het makkelijkst aan via een plug-in. Afhankelijk van het CMS-systeem dat je gebruikt, bepaal je welke tool je voor het aanmaken van een XML-sitemap installeert. Voor ’s werelds meest gebruikte CMS-systeem, WordPress, raad ik twee plug-ins aan: Yoast SEO of Rank Math SEO.

Hoe maak ik een XML-sitemap met Yoast?

Met meer dan tien miljoen actieve installaties is Yoast een enorm populaire SEO-plugin. Wanneer je Yoast downloadt, creëert de plug-in uit zichzelf een XML-sitemap voor jou. Deze optie staat, na installatie, automatisch ingeschakeld (zie Yoast > Instellingen >Site functies > API’s).

Met Yoast Een Xml Sitemap Maken

Hoe maak ik een XML-sitemap met Rank Math?

Een minder bekende – maar in mijn ogen minstens zo’n goede – SEO-plugin is Rank Math. Ook Rank Math maakt uit zichzelf een XML-sitemap voor je aan. Download de plug-in en beheer de instellingen van jouw XML-sitemap onder: Rank Math SEO > Sitemap instellingen > Algemeen.

Xml Sitemap Met Rank Math

 

Dien je XML-sitemap in bij Google Search Console

Om er zeker van te zijn dat zoekmachines jouw XML-sitemap(s) kan vinden, adviseer ik je om ze in te dienen bij Google Search Console. Onder ‘Sitemaps’ kun je de verschillende sitemaps ingeven en verzenden.

Xml Sitemap Indienen Bij Google Search Console

Wat is een HTML-sitemap?

Een HTML-sitemap is een pagina met links naar alle actieve URL’s op een website. Een HTML-sitemap is dus ‘gewoon’ een pagina (net als bijvoorbeeld een homepage) en je zou er bijvoorbeeld naar kunnen linken in de footer.

Doel van een HTML-sitemap

Een HTML-sitemap is – in tegenstelling tot de XML-sitemap – bedoeld voor gebruikers en dus niet per se voor zoekmachines. Gebruikers kunnen met een HTML-sitemap in één oogopslag zien welke pagina’s er bestaan en er direct naartoe navigeren. Een tweede voordeel van een HMTL-sitemap is dat iedere pagina op jouw website direct voorzien is van een interne backlink. Dát draagt weer bij aan de online vindbaarheid van je pagina’s.

Hoe maak ik een HTML-sitemap?

Het maken van een HTML-sitemap in WordPress werkt iets complexer dan het maken van XML-sitemap. Zo kan Yoast niet automatisch een HTML-sitemap voor je genereren. Dit dien je dus óf handmatig te doen of aan een developer uit te besteden. Een voorbeeld van een HMTL-sitemap vind je op: https://wemessage.nl/sitemap/. Gelukkig biedt de plug-in Rank Math wél de mogelijkheid om zelf een HMTL-sitemap te maken.

Hoe maak ik een HTML-sitemap met Rank Math?

Het maken van een HTML-sitemap met Rankmath doe je via: Rank Math SEO > Sitemap instellingen > HTML sitemap.

Een Html Sitemap Maken Met Rank Math

Rank Math geeft je twee opties:

  • Een HTML-sitemap maken door een shortcode te kopiëren en deze op de beoogde pagina te plakken.
  • Een HMTL-sitemap maken door een al bestaande pagina te selecteren die je als bestemming van de HMTL-sitemap beoogt.

Als je deze stappen volgt, zie je jouw HMTL-sitemap automatisch ingeladen worden.

WordPress-website laten maken?

Nu je weet wat een sitemap is én hoe je er zelf een maakt, kun je er zelf mee aan de slag! Kom je er toch niet uit, omdat jouw website bijvoorbeeld op een lastig CMS draait? Overweeg dan eens over te stappen op een maatwerk WordPress-website. Wemessage gaat graag eens met je om tafel!

Wemessage Daan

Daan

SEO Specialist

Meer weten over dit onderwerp?
Neem dan contact op met Daan

Neem contact op met Daan
Wij helpen je verder

Neem contact op

    Naam *

    E-mailadres *

    Vraag of opmerking

    Ontvang de nieuwste blogs in je inbox

    Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

    Volg ons ook op:

    #2 Beste full-service digital agency van Nederland #2 Beste full-service digital agency van Nederland