Heb jij de nieuwste functie op Instagram al ontdekt? Met Live Rooms heb je de mogelijkheid om live te streamen met maximaal 4 personen tegelijk. Instagram zag sinds de start van de coronacrisis dat er meer en meer gebruik werd gemaakt van de optie om live te gaan. Daar willen ze nu slim op inspelen met de nieuwe Live Rooms. Deze Rooms bieden de mogelijkheid om nog creatiever te zijn en meer bereik te genereren. Ik hoor je denken: heeft het niet erg veel weg van Clubhouse? Er zijn absoluut gelijkenissen, maar ook zeker verschillen. In deze blog vertel ik je hoe Instagram Live Rooms werkt en waarom het nuttig kan zijn om het te gebruiken voor jouw bedrijf of personal brand. Ook ga ik in op de belangrijkste verschillen met Clubhouse.

Zo werkt het

Laten we eerst maar eens zorgen dat je aan de slag kunt! Volg onderstaande stappen om een Live Room te starten:

 • Swipe vanuit je startscherm naar rechts, zodat de camerafuncties inbeeld verschijnen.
 • Swipe vervolgens in de balk onderin naar links tot je ‘Live’ ziet.
 • Aan de linkerkant van je scherm krijg je de optie om eentitel toe te voegen. Hiermee laat je zien waar je livestream over gaat.
 • Tik op het Live-icoon om je stream te starten en voeg maximaal 3 gasten toe. Mensen kunnen ook zelf toegang vragen tot je Room.

Live Room Instagram

Vergroot je bereik

Wil je je bereik op Instagram vergroten? Dan zijn Live Rooms een perfect middel. Als je een Live Room hebt gestart, krijgen namelijk niet alleen jouw volgers, maar ook de volgers van je gasten een notificatie. Weet jij dus iemand te strikken voor je Room met een groot aantal volgers, dan kan dit jou weer veel nieuwe volgers opleveren. Je kunt Instagram Live Rooms inzetten voor diverse doeleinden. Simpelweg bijkletsen met vrienden is daar een voorbeeld van, maar als ondernemer kun je er ook flink je voordeel mee doen. Denk eens aan Q&A’s, tutorials of organiseer je eigen wekelijkse talkshow. Laat in een tutorial bijvoorbeeld zien hoe dames jouw make-upartikelen het best kunnen aanbrengen. Of laat in een Q&A een paar mensen uit verschillende disciplines binnen je organisatie vragen beantwoorden die volgers stellen via de chat. Dit levert wellicht ook weer goede nieuwe inzichten op. Heb je je Room afgesloten? Deel de video ervan in je Stories! Zo kun je je bereik nog een extra boost geven. Vergeet trouwens niet de Stories voorafgaand aan je Live Room in te zetten om je volgers ervan op de hoogte te brengen.

Instagram Live Rooms vs. Clubhouse

Het belangrijkste verschil tussen Instagram Live Rooms en Clubhouse is dat Clubhouse audio-only is en dat Live Rooms videostreams zijn. Instagram kondigt overigens wel aan dat ze met extra audiofeatures gaan komen. Hoe ze hier invulling aan gaan geven is nog niet bekend. Een ander belangrijk verschil zit in de mogelijkheden die de moderator heeft. In je Instagram Live Room kun je maximaal 3 gasten toelaten die allemaal tegelijk aan het woord kunnen zijn. Hier kun je geen controle op uitoefenen. Bij Clubhouse kan dat wel. De moderator beheert de room en wijst mensen aan die mogen spreken. Alleen dan staat je microfoon aan en ben je hoorbaar voor iedereen in de room. Ook op dit vlak gaat Instagram in de toekomst waarschijnlijk nog meer op Clubhouse lijken. Ze kondigen namelijk aan te gaan kijken naar het toevoegen van extra moderatoropties. Qua toegankelijkheid verschillen Clubhouse en Instagram Live Rooms ook aanzienlijk. Clubhouse is exclusiever. Je moet iOS gebruiken en een uitnodiging krijgen van iemand die de app al gebruikt. Wat dat betreft is Instagram Live Rooms een stuk toegankelijker. Iedereen kan een Instagram-account aanmaken en een Live Room starten. Bovendien heb je bij Clubhouse niet de optie om de opname achteraf te delen, terwijl Instagram deze optie wel biedt. Vergeet trouwens ook niet dat Instagram nog heel veel andere features heeft om je mee te vermaken, terwijl bij Clubhouse de kans groot is dat je afhaakt op het moment dat er geen interessante room is. Welke van de twee de hoogste ogen gaat gooien? Dat is lastig te voorspellen. Only time will tell!

De komst van Clubhouse en Instagram Live Rooms laten maar weer eens zien dat het social medialandschap flink onderhevig is aan verandering. Zie je daardoor af en toe door de bomen het bos niet meer? Bij Wemessage helpen we je graag om een kick-ass social mediastrategie uit te denken. Meer weten? Neem gerust contact op.

Wemessage Marleen

Marleen

Content Specialist

Meer weten over dit onderwerp?
Neem dan contact op met Marleen

Neem contact op met Marleen
Wij helpen je verder

Neem contact op

  Naam *

  E-mailadres *

  Vraag of opmerking

  Ontvang de nieuwste blogs in je inbox

  Inschrijven voor nieuwsbrief

  Volg ons ook op: