Artificial Intellegence Tools. Een fenomeen dat dankzij de komst van OpenAI’s ChatGPT-3 in de spotlight is gezet. Deze tool, waar ik al eerder een blog over heb geschreven, werd op slag een hot topic onder de marketeers van de wereld. Vanuit deze bubbel spreidde het vuurtje zich al snel naar de rest van het bedrijfsleven en het onderwijs. Deze interesse creëerde, zo snel als het spreidde, een divisie tussen professionals. Zij die ChatGPT en andere AI-tools zagen als de toekomst en zij die sceptisch waren over de kracht van AI-tools, de mogelijke ontwikkelingen en de sancties die er door Google op zouden worden gelegd. Om dan nog maar te zwijgen over de opkomst van digital artists en AI-experts die na een werkdag kloten met ChatGPT opeens de autoriteit waren op het gebied van Artificial Intelligence.

AI in de media

De reactie van het bredere publiek op de release van ChatGPT-3 was… interessant. OpenAI en ChatGPT werden veel besproken in het nieuws en, in de tussentijd, zijn er veel voorbeelden naar voren gekomen waarbij mensen AI-tools gebruiken voor dubieuze doeleinden. Daarom werd er vanuit verschillende hoeken, voornamelijk in het onderwijs, geschreeuwd om GPT-3 een halt toe te roepen. Sluwe studenten zouden het taalmodel hebben gebruikt om complete scripties te schrijven.

Daarnaast hebben we allemaal wel de spraakmakende beelden gezien van de Paus in zijn Montcler puffercoat in de straten van Vaticaanstad. Of, veel dubieuzer nog, de afbeelding van ex-president Donald Trump die in de kraag wordt gegrepen door de Amerikaanse politie. Het zijn allemaal AI-afbeeldingen die voor oproer zorgden. Hoewel deze oproer was gebaseerd op ‘tamme’ afbeeldingen, konden deze afbeeldingen uiteraard veel erger worden gemaakt en samen met het verhaal een eigen leven gaan leiden.

Bovendien hebben we inmiddels allemaal de krantenkoppen gelezen waarin duidelijk gemaakt wordt dat ChatGPT niet langer welkom is in Italië. Een belangrijke kanttekening die we hierbij moeten maken, is dat dit verbod te maken had met een datalek. Persoons- en betalingsgegevens kwamen op straat te liggen. De Italiaanse overheid zette vervolgens vraagtekens bij de handhaving van AVG-wetten door OpenAI. In reactie heeft de Italiaanse overheid ChatGPT geblokkeerd totdat het onderzoek definitief uitwijst of OpenAI zich er wel of niet aan heeft gehouden.

 

AI-tools zijn slecht en de nadelen wegen niet op tegen de voordelen

Althans, dat is het beeld dat de bovenstaande alinea’s schetsen. Daarnaast krijgen pro-GPT marketeers het tegenargument dat veel van de wereldtop, de Elon Musks van de wereld, een open brief hebben ondertekend die de ontwikkeling van AI tegen zou gaan. Hoewel er inderdaad een open brief is opgesteld en ondertekend door onder meer Steve Wozniak, Elon Musk en Chris Larsen, is er wel enige nuance. De brief vraagt voor een halfjaar pauze in de ontwikkeling van nóg sterkere taalmodellen. Dit omdat OpenAI en concurrentie de afgelopen maanden voluit gaan in het ontwikkelen van nieuwe architectuur. De vraag die deze open brief stelt, is of deze ontwikkelingen eerst doordacht kunnen worden en dat ontwikkelaars eerst nadenken over hoe deze nieuwe stap in Artificial Intelligence ons kunnen helpen de huidige systemen beter te maken.

 

Waar zijn ze bang voor?

OpenAI kondigde op 13 maart 2023 aan dat ze GPT-4 hebben gelanceerd voor betaalde gebruikers. Deze versie van de Generative Pre-trained Transformer wordt geadverteerd als ‘menselijker’. GPT-4 kan beter en duidelijker redeneren waarom een gebruiker een bepaalde vraag stelt. Daarnaast heeft GPT-4 een wat meer up-to-date verbinding met het internet; een grotere dataset. Bovendien zal GPT-4 sneller feitelijke antwoorden geven en in vrijwel geen geval meer reageren op ongepaste vragen.

Maar nu rust de vraag: wat is GPT-4 en wat kan het? Zoals we in de vorige AI-blog deden, stelde ik deze vraag aan het GPT-4 taalmodel. Vanwege de zeer beperkte beschikbaarheid van een GPT-4 model, heb ik alleen een gratis testversie kunnen vinden die toestaat om slechts één bericht per dag te versturen. Hieronder de vraag én het allereerste antwoord dat ik van een GPT-4 taalmodel heb ontvangen.

Kun je aan mij uitleggen hoe en waarom het GPT-4 taalmodel beter is dan het GPT-3 model?

Natuurlijk! GPT-4 is de opvolger van GPT-3 en heeft een aantal verbeteringen ten opzichte van zijn voorganger. Hier zijn enkele belangrijke aspecten die GPT-4 beter maken dan GPT-3:

 1. Meer trainingsdata: GPT-4 is getraind op een grotere dataset dan GPT-3. Dit betekent dat het model toegang heeft tot meer kennis en context over verschillende onderwerpen. Hierdoor kan GPT-4 betere en meer relevante antwoorden genereren.
 2. Betere algoritmen: GPT-4 maakt gebruik van geavanceerdere algoritmen en technieken die zijn ontwikkeld sinds de release van GPT-3. Deze verbeteringen zorgen voor een beter begrip van taal, betere contextverwerking en een meer mensachtige schrijfstijl.
 3. Minder vooroordelen: Een belangrijk aandachtspunt bij het trainen van taalmodellen is het verminderen van onbedoelde vooroordelen. GPT-4 is getraind met technieken die gericht zijn op het verminderen van vooroordelen in de gegenereerde tekst, wat leidt tot evenwichtiger en minder bevooroordeelde antwoorden.
 4. Fijnafstemmingsmogelijkheden: GPT-4 biedt betere mogelijkheden voor fijnafstemming, waardoor gebruikers het model kunnen aanpassen aan specifieke taken of toepassingen. Dit zorgt voor betere prestaties en meer bruikbare resultaten in een breed scala aan scenario’s.
 5. Efficiënter gebruik van rekenkracht: GPT-4 is geoptimaliseerd om efficiënter gebruik te maken van rekenkracht, wat resulteert in snellere responstijden en minder energieverbruik.

Samenvattend is GPT-4 een aanzienlijke verbetering ten opzichte van GPT-3 op verschillende gebieden, zoals trainingsdata, algoritmen, verminderde vooroordelen, fijnafstemmingsmogelijkheden en efficiëntie. Deze verbeteringen zorgen ervoor dat GPT-4 betere prestaties levert en een bredere reeks toepassingen ondersteunt.

De volgende dag stelde ik GPT-4 een vraag over de toepassingen van GPT-4 in het bedrijfsleven ten opzichte van het GPT-3 model.

Welke toepassingen heeft GPT-4 op afdelingen zoals marketing en sales?

GPT-4 kan op verschillende manieren waarde toevoegen aan marketing- en salesafdelingen. Hier zijn enkele toepassingen waarbij GPT-4 kan helpen:

 1. Contentcreatie en copywriting: GPT-4 kan worden gebruikt om aantrekkelijke en overtuigende teksten te genereren voor advertenties, e-mails, blogposts, social media berichten en nog veel meer. Het kan helpen bij het snel genereren van ideeën en het schrijven van hoogwaardige inhoud.
 2. Klantenservice: GPT-4 kan worden ingezet als chatbot om klanten te helpen met vragen en problemen, wat kan leiden tot een betere klantervaring en hogere klanttevredenheid.
 3. Leadgeneratie: GPT-4 kan worden gebruikt om potentiële klanten te identificeren en te kwalificeren door het analyseren van openbare gegevens, social mediaprofielen en andere beschikbare informatie.
 4. Personalisatie: GPT-4 kan helpen bij het personaliseren van marketing- en verkoopmateriaal door het genereren van op maat gemaakte content voor verschillende klantsegmenten en individuen, wat kan leiden tot een betere conversie en klantbetrokkenheid.
 5. Marktonderzoek en analyse: GPT-4 kan worden ingezet om markttrends, concurrentie en klantvoorkeuren te analyseren en te voorspellen. Dit kan helpen bij het nemen van strategische beslissingen op het gebied van marketing en sales.
 6. Sales enablement: GPT-4 kan worden gebruikt om salesscripts, e-mailtemplates en andere verkoopondersteunende materialen te ontwikkelen, wat het verkoopproces efficiënter kan maken.
 7. Social listening en sentimentanalyse: GPT-4 kan social mediaberichten, reviews en andere online content analyseren om inzicht te krijgen in de perceptie van klanten en markttrends.
 8. Vertaling en lokalisatie: GPT-4 kan worden ingezet om marketing- en verkoopmateriaal te vertalen naar verschillende talen en om lokale voorkeuren en culturele nuances in acht te nemen.
 9. Training en coaching: GPT-4 kan worden gebruikt om trainingsmateriaal en coachingssessies te ontwikkelen voor marketing- en salesmedewerkers, wat kan leiden tot een betere prestatie van het team.
 10. Automatisering van routinetaken: GPT-4 kan worden gebruikt om repetitieve en tijdrovende taken te automatiseren, zoals het invullen van formulieren, het beheren van e-mails en het plannen van sociale mediaberichten.

Deze toepassingen kunnen leiden tot een efficiëntere en effectievere marketing- en salesafdeling, wat resulteert in een hogere conversie, betere klantrelaties en uiteindelijk meer omzet.

In deze reactie zien we dat GPT-4 aangeeft een veel beter en dieper analytisch vermogen te hebben dan GPT-3. Voor bedrijven zoals Wemessage, die datagedreven marketing uitvoeren voor haar klanten, is deze ontwikkeling juist heel voordelig. Zo kunnen wij sneller grotere datasets analyseren voor klanten om strategieën te evalueren en waar nodig bij te sturen. Daarnaast zien we veel potentie in punt 4: personalisatie.

 • Het experimenteren en uitvoeren van A/B-testen wordt op deze manier makkelijker en doelgerichter.
 • Segmenten kunnen veel kleiner worden door deze ontwikkeling, waardoor targeting bijna op individueel niveau mogelijk is.
 • Voor de consument kan dit het einde betekenen van loze nieuwsbrieven van bedrijven waar je nooit op klikt omdat het niet interessant is. Elke nieuwsbrief is nu op maat voor jou!

 

Onze blik op de AI-ontwikkelingen

Zoals misschien al opgemaakt kan worden uit deze blog, zijn we bij Wemessage juist erg nieuwsgierig naar de ontwikkelingen. Vanuit een marketingperspectief is GPT-4 nóg revolutionairder dan de voorganger. We begrijpen uiteraard wel dat sectoren als het onderwijs hulpprogramma’s nodig zullen hebben die AI-gegenereerde teksten kunnen identificeren. Samenhangend met de open brief van de wereldtop, is het niet de bedoeling dat mensen té afhankelijk worden van AI. Zolang we dat als vuistregel aanhouden, zien wij de toekomst met AI rooskleurig in. Zie jij dat ook en zie jij de waarde van datagedreven marketing voor het groeien van je business? Neem dan contact op met de specialisten van Wemessage!

 

Wij helpen je verder

Neem contact op

  Naam *

  E-mailadres *

  Vraag of opmerking

  Ontvang de nieuwste blogs in je inbox

  Inschrijven voor nieuwsbrief

  Volg ons ook op: