WhatsApp is meer dan alleen chatten met je vrienden of familie. In 2018 introduceerde WhatsApp namelijk haar nieuwe applicatie: de WhatsApp Business-app. Sinds vorig jaar april is WhatsApp Business ook voor de iPhone gratis te downloaden. Maar, wat betekent dit voor onze ondernemers in Nederland? Wat kunnen we ermee doen? Wij leggen het je uit!

WhatsApp Business

De nieuwe app is gemaakt voor kleine bedrijven en is inmiddels kosteloos te downloaden voor iOS en Android. De app maakt communicatie met klanten gemakkelijker door middel van instrumenten waarmee jouw bedrijf berichten kan rangschikken, automatisch berichten en meldingen kan versturen en daarnaast ook nog eens vlug kan reageren. WhatsApp Business is bezonnen om hetzelfde gevoel te geven en te werk te gaan als WhatsApp Messenger. Het gebruik is hetzelfde, want je kunt gewoon foto’s en berichten sturen zoals je gewoonlijk ook zal doen met WhatsApp Messenger.

Op dit moment worden de volgende functies aangeboden voor bedrijven:

 • Berichtinstellingen om direct op cliënten direct te reageren;
 • Bedrijfsprofilering om belangrijke informatie te vermelden,                                                      denk aan adresgegevens, e-mailadressen en de website van jouw bedrijf;
 • Statistieken om te bekijken hoeveel berichten met succes                                                            zijn verstuurd, afgeleverd en gelezen;
 • WhatsApp Web om ook berichten met WhatsApp Business                                                          via desktop of browser te versturen en ontvangen.

De WhatsApp Messenger-gebruikers die de app al gedownload hebben op hun apparaat, kunnen deze gewoon blijven gebruiken, dus zij hoeven geen nieuwe app te downloaden. Gebruikers hebben nog steeds de complete controle over de berichten die zij krijgen en hebben de optie om elk nummer op te geven als spam en te blokkeren; óók nummers die bedrijven gebruiken. WhatsApp Business maakt het mogelijk om mensen eenvoudig in contact te brengen met kleine bedrijven en vice versa.

Wist je dat…

De afgelopen jaren is de hoeveelheid users van WhatsApp enorm gestegen. De app had nog maar 500 miljoen gebruikers in 2014. In datzelfde jaar kocht Facebook, nog altijd koploper in social media, Whatsapp voor maar liefst 17,3 miljard euro met de bedoeling om de populariteit van de chat-app te vergroten. Daar slaagde Facebook met vlag en wimpel voor, want vier jaar terug ging WhatsApp in februari de grens van 1 miljard gebruikers voorbij. Facebook probeerde de omzet van de chat-app te verhogen en zo kwam WhatsApp Business in the picture voor kleine bedrijven.

Tips voor WhatsApp Business

Wat moet je doen om alles uit deze app te halen? Wij geven je een aantal tips:

 • Whatsapp Business is een gratis app die je naast de gewone WhatsApp Messenger kunt downloaden. Download dan ook WhatsApp Business in de Play store of App store. Hierbij is het van belang dat je jouw telefoonnummer verifieert, dat kan zowel op een mobiel nummer als een vast nummer. Vervolgens krijg je een verificatiecode en kun je de naam van jouw bedrijf invoegen. Tip: zorg ervoor dat je een aantrekkelijk logo toevoegt!
 • Zet een beschrijving in jouw bedrijfsprofiel om een betrouwbaar gevoel te geven aan degenen die je bericht. Hierbij kun je ook andere extra’s toevoegen zoals je website, e-mailadres en adresgegevens. Bovendien kun je ook de url opgeven van je Facebook-bedrijfspagina. Daarnaast is het slim om je openingstijden aan te geven en de branche waarbinnen je opereert te vermelden.
 • Als jouw bedrijf tastbare producten verkoopt, zorg er dan voor dat je koopwaar online goed aangeboden wordt. WhatsApp Business geeft de mogelijkheid om een digitale etalage te ordenen (via de Catalogi-functie).

Wat zijn dan de nadelen van WhatsApp Business?

Perfectie bestaat niet. Daarom kent elk nieuw product en elke nieuwe techniek ook zijn nadelen. WhatsApp Business heeft ook enkele beperkingen:
 •  Het overzetten van de chatgeschiedenis van je WhatsApp Messenger- naar je WhatsApp Business-account kan, maar anders om is het helaas niet mogelijk om de geschiedenis van WhatsApp Business over te zetten naar een gewoon account.
 • Er kan maar één nummer geregistreerd worden bij WhatsApp Business, wat inhoudt dat je de app ook maar op één toestel kunt gebruiken.
 • Bovendien kan een WhatsApp Business-account slechts op één browser of desktop tegelijk gebruikt worden. Als je inlogt op een tweede pc of laptop, word je automatisch uitgelogd op de eerste. De app is hierdoor een communicatie-tool voor niet meer dan twee mensen tegelijkertijd, één op de pc of laptop via een browser of desktop en één op de mobiele telefoon.

Hoe kan Wemessage mij helpen?

Wij helpen jou met de communicatie met jouw klanten, met of zonder WhatsApp. Zo kun je 24/7 voor jouw klanten bereikbaar zijn. Geïnteresseerd in de mogelijkheden die wij jou kunnen bieden? Neem snel contact met ons op. De (h)eerlijke koffie staat al voor je klaar! ☕️
Wij helpen je verder

Neem contact op

  Naam *

  E-mailadres *

  Vraag of opmerking

  Ontvang de nieuwste blogs in je inbox

  Inschrijven voor nieuwsbrief

  Volg ons ook op: