Een gezonde werkomgeving voor iedereen!

Iedereen wil zich op zijn gemak voelen op zijn werk. Een veilige, gezonde en prettige werkplek draagt daaraan bij. Natuurlijk is dit deels de verantwoordelijkheid van je werkgever. Maar je kunt het heft in eigen handen nemen en zelf bijdragen aan een prettige werkomgeving. Waar nodig uiteraard wel even overleggen met je leidinggevende voor je tot actie overgaat. Maar wat kun je zoal doen om je werkomgeving gezonder te maken? Daarvoor geef ik je graag wat inspiratie en tips!

Fysiek en mentaal gezond

Een prettige werkomgeving moet ook gezond zijn. Een gezonde werkomgeving stimuleert zowel de fysieke als de mentale gezondheid. Daar kun je natuurlijk van alles voor regelen, zoals goede bureaus en plekken om te ontspannen. Bij Wemessage hebben we vele ontspanningsplekken, zoals de keuken waar we met z’n allen lunchen, een gamehoek waar we in de pauze vele FIFA of WWE-potjes spelen, een pooltafel en tafelvoetbal.

Waarom werken aan vitaliteit op de werkvloer?

Wanneer ben je vitaal en wanneer niet? Als je vitaal bent zit je lekker in je vel en heb je genoeg energie. Misschien niet altijd, maar over het algemeen ben je gelukkig met jezelf en je leven. Een paar voorbeelden van vitaal zijn, zijn onder andere:

 • Niet roken.
 • Niet te veel alcoholische dranken drinken.
 • Een gezond gewicht hebben.
 • Regelmatig ontspannen.
 • Aandacht voor persoonlijk management (blijven leren, een persoonlijk doel hebben).

Vitale werknemers zetten graag een stap extra voor je bedrijf. Ze zijn meer bevlogen en productiever. Daarmee zorgen ze voor een gezondere organisatie. Een medewerker die minder vitaal is, doet minder. Het verzuim en de doorstroom onder deze medewerkers is hoger. Dat moet je zien te voorkomen.

Inspiratie voor het boosten van je gezondheid

Wat je zoal kunt verbeteren om een gezonde werkomgeving te creëren? Misschien geven de tips hieronder je wel wat inspiratie.

 • Zit-stawerkplekken. Vraag na of er geïnvesteerd kan worden in verstelbare bureaus waaraan je zowel kunt zitten als staan. Je rug zal je dankbaar zijn. Is het niet mogelijk om alle bureaus te vervangen? Een paar zit-stawerkplekken per afdeling is al een enorme verbetering. Bij Wemessage zijn we al bezig met het invoeren met de zit-stawerkplekken in het nieuwe deel van ons kantoor.
 • Goede bureaustoelen. Misschien een inkoppertje, maar een goede stoel is geen overbodige luxe, want je moet nog een tijdje doen met je rug. 😉
 • Gezonde lunch. Neem een gezonde lunch mee van huis, want dat stimuleert extra energie.
 • Een kantoorhond. Een kantoorhond verhoogt het geluksniveau en verlaagt het stressniveau. Meer weten over de voordelen van een kantoorhond? Lees het in de blog die collega Ellen hierover schreef.
 • Werk af en toe thuis. Voor sommigen, bijvoorbeeld wat meer introverte mensen, is het fijn om af en toe thuis te werken om hun batterij op te laden. Is dit mogelijk in jouw werkomgeving? Doe dit dan als je dit nodig hebt. Is het nog niet gebruikelijk? Vraag eens aan je werkgever of hier verandering in kan komen.
 • Haal de natuur binnen. Zorg voor planten, foto’s of schilderijen en voldoende daglicht. Dat heeft een positief effect op je energie en concentratie. Leg dit voor aan je leidinggevende of vraag of je zelf mag bijdragen aan een goede werkomgeving door een paar mooie planten mee te brengen naar je werk.

Direct toepasbare tips

Wil je gelijk aan de slag? Hier zijn wat praktische tips die je direct kunt toepassen. Daarmee verbeter je de vitaliteit op de werkvloer direct:

 • Bewegen. Dit geeft het lichaam energie. Het vermindert de aanmaak van slechte stoffen en verhoogt de aanmaak van goede stoffen in je lichaam. Een halfuurtje per dag wandelen maakt al een groot verschil. Even naar buiten dus in je pauze!
 • Water drinken. Meer water drinken maakt al snel minder vermoeid en je kunt je beter concentreren. Vind je kraanwater saai? Koel water in de koelkast of geef er een smaakje aan met fruit, zoals een schijfje citroen.
 • Collega’s. Je collega’s kunnen ook behoorlijke energielekken veroorzaken. Zijn je collega’s vaak futloos, chagrijnig of maken ze een vermoeide indruk? Dat heeft ook effect op jou. Benoem dit bij deze perso(o)n(en) of geef het aan bij je leidinggevende.
 • Last van stress? Het allerbelangrijkste is om de bron hiervan aan te pakken. Ga na waar de spanning vandaan komt. Wat geeft jou zoveel stress? En hoewel dit niet de makkelijkste stap is, is het wel een belangrijke: ga het gesprek aan. Praat erover met je leidinggevende. Ook een gesprek met je collega’s kan helpen.

Wat doet Wemessage aan vitaliteit?

Bij Wemessage zijn wij veel bezig met onze vitaliteit. We hebben bijvoorbeeld een aantal zit-stabureaus, flexibele werktijden en POP-gesprekken. Tijdens deze gesprekken gaan de leidinggevenden met de werknemers in gesprek gaat over hun ontwikkelingswensen.

Om beweging te stimuleren krijgt ieder kwartaal een collega de mogelijkheid om zijn/haar sport te introduceren bij de collega’s. Zo hebben we onze padel- en tennistalenten al kunnen ontdekken. Wemessage geeft ook aandacht aan voeding. De fruitmand in de keuken is altijd gevuld met vers fruit en we hebben een watertap staan met gekoeld en bruisend water. Vitaliteit is een thema waar je altijd aan moet blijven werken. Daarom hebben we een kleine groep collega’s samengesteld die elk kwartaal bij elkaar komt. Ze evalueren dan hoe het gaat met de lopende initiatieven en kijken welke acties er nog meer kunnen worden ondernomen.

De laatste tips!

Stappen zetten richting een gezondere werkomgeving hoeft niet moeilijk te zijn. Het begint altijd bij jezelf, dus neem een gezonde lunch mee naar je werk en zorg voor een genoeg licht van buiten, want dat stimuleert een aantal belangrijke processen in ons lichaam, zoals de aanmaak van vitamines. Bovendien geeft voldoende licht je een fitter en aangenamer gevoel. Dat geldt met name voor het natuurlijke daglicht dat door de zon wordt geproduceerd. Benieuwd hoe je je werksfeer als marketingtool kunt gebruiken? Hier schreef Daan een blog over!

Stan

Stan

Stagiair online marketing

Meer weten over dit onderwerp?
Neem dan contact op met Stan

Neem contact op met Stan

Ontvang de nieuwste blogs in je inbox.

Ik heb kennisgenomen van het privacybeleid *
Volg ons ook op: