Toen ik voor het eerst naar het kantoor van Wemessage kwam voor mijn sollicitatiegesprek, was ik vrijwel direct om. “Ik moet hier werken,” dacht ik bij mezelf. Natuurlijk droegen mijn toekomstige collega’s, het uitdagende werk, de sfeer en de belofte van een kantoorhond daar stuk voor stuk aan bij, maar het zeer imposante gebouw waar Wemessage in zit, gaf mij mijn eerste sterke indruk. De gelukkigen die weleens bij ons langs zijn geweest, weten precies waar ik het over heb. De manier waarop het L’Arc en Ciel gebouw zijn Franse naam waarmaakt: het gebruik van felle kleuren. Kleuren zijn aspecten waar je niet aan ontkomt in het dagelijks leven. Maar ze zijn meer dan dat; kleuren betekenen iets. Symboliek in hexcodes.

1. Westerse kleurenassociatie

Kleuren brengen betekenis, emotie en reacties teweeg, gebaseerd op persoonlijke associaties met die specifieke kleurschakering. Denk maar aan de associatie tussen de kleur oranje en de smaak van sinaasappel wanneer het op snoepgoed aankomt. Maar kunnen we de kracht van kleuren ook gebruiken om een toegevoegde waarde te leveren aan onze onderneming? Welke gedachtes en associaties willen we bij onze klanten oproepen?

De meest bekende associatie is dat een duurzame productenlijn natuurtonen moet hebben. Zonder groene en lichtbruine tonen kan het zijn dat men over jouw milieubewuste bedrijfsactiviteiten heen kijkt. Waar blauw gelijk staat aan technologie en analytisch vermogen, is rood de kleur van emotie en opwinding. Afgezien van de semantiek waarin zwart technisch gezien geen kleur is, maar juist het gebrek eraan, staat zwart synoniem voor aspecten als formaliteit, luxe, angst en de dood. Aan de andere kant van het spectrum wordt wit juist geassocieerd met frisheid, jeugdigheid en onschuld.

“Afin, Nicholas,” denk je nu. “Wat is dan de beste kleur om klanten te trekken en op te vallen?”

2. Primitieve neuromarketing

“The best color in the whole world, is the one that looks good, on you. Het is niet moeilijk om paralellen te trekken tussen dit citaat van fashion icoon Coco Chanel en de wereld van ondernemingen. Het voornaamste argument om een bepaalde kleur in jouw huisstijl en producten naar voren te laten komen, is welke emoties jouw merk moet opwekken bij jouw doelpubliek. Neem bijvoorbeeld Wemessage; de oranje kleur wekt in de westerse wereld exact de emoties op waar Wemessage voor staat: optimisme, energie, creativiteit en vriendschap.

Je kunt kleuren ook op een andere manier benaderen. Stel jezelf eens de vraag welke kleur het meest opvalt. Het meest directe antwoord daarop is: geel. Maar het is niet aan te raden om elke verpakking en banner felgeel te maken. De reden dat geel het meest bij ons opvalt is dat dit de felste kleur is die het meeste licht reflecteert. Het nadeel hiervan is dat felgeel onze ogen overstimuleert en op den duur juist irriteert. In plaats van je target audience te overstimuleren, kun je ook in het oog springen door gebruik te maken van contrasten. Neem bijvoorbeeld een zeepmerk dat gebruik maakt van lichtblauw om kalmte bij de consumenten te creëren en ook gebruikt maakt van beige accenten en fontkleuren om de boodschap alsnog helder over te brengen en op te vallen in het schap. Zo krijg je de aandacht zonder aanstootgevend te zijn voor de consument.

3. Valkuilen

Hoewel het heel verleidelijk klinkt om overal felle kleuren op te zetten, heeft dit ook zijn nadelen. We hadden het zojuist over felgeel dat zoveel licht reflecteert dat het obstructief werkt. Dit gebeurt ook wanneer we te veel verschillende kleuren moeten verwerken. In theorie valt een reclame waarin het hele kleurenspectrum in snelle flitsen wordt vertoond wel op, maar heeft de gemiddelde consument geen idee wat jouw bedrijf nou eigenlijk wil of verkoopt. Ze onthouden alleen de kleuren. Dat is niet bevorderlijk wanneer je een professioneel advocatenbureau bent.

Een andere valkuil is exporteren. Hoewel het groeien van je business het doel is, kan het ook problemen opleveren als je met je “westerse” huisstijl gaat uitbreiden naar andere culturen. Een voorbeeld hiervan is een modeketen die bruidsjurken verkoopt. Deze maakt waarschijnlijk veel gebruik van witte tonen vanwege de westelijke traditie en associatie met puurheid. Dit symbolisme vertaalt niet goed wanneer we deze modeketen de bruidsjurken wil vermarkten in bijvoorbeeld China. In China dragen bruiden vaak rode jurken omdat rood de kleur van geluk en welvarendheid is. Wit wordt daar juist gedragen op begrafenissen, omdat wit de kleur van de dood is in de Chinese cultuur. Je moet dus oppassen met cultuurverschillen die ervoor kunnen zorgen dat jouw bedrijfsactiviteiten compleet de plank misslaan.

4. Successen van toegepaste kleurenpsychologie

The Ketchup-Mustard theory

Heb je er ooit bij stilgestaan waarom veel populaire fastfoodketens de kleuren rood en geel in hun logo en aankleding hebben? Dit is geen toeval. Rood en geel vormen een sterke combinatie met betrekking tot het nuttigen van een snelle hap, mede omdat mensen van nature al sterke gevoelens hebben over eten. Allereerst lokt de kleur rood gevoelens van warmte, liefde en comfort uit en wekt geel geluk en enthousiasme in ons op. Een secundaire rol van de kleur rood in deze logo’s, is het creëren van gevoelens van urgentie en actie. De associatie rood/geel en de resulterende dopamine van een snelle hap is een grote trigger voor ons oerbrein.

Coca-Cola

Ik ben hier aan het vertellen hoe kleur een effect kan hebben op de perceptie van jouw merk, maar wat als je een ijzersterk merk, een behendig marketingteam EN een aansluitende kleurencombinatie in je huisstijl hebt? Dan kun je grote veranderingen maken in de maatschappij. Het schoolvoorbeeld hiervan is de producent van ’s werelds meest herkenbare frisdrank.

De Coca-Cola company is namelijk hoofdelijk verantwoordelijk voor de perceptie van de kerstman! Voor 1931 werd de kerstman in gedichten en boeken van die tijd gepresenteerd als een norse, serieuze man of een spookachtige elf. Deze kerstman had geen typerende kleding, maar werd aangekleed met bisschopkleding, een groene mantel of een dierenvel. In 1931 kwam daar verandering in. Coca-Cola lanceerde een kerstcampagne waarin ze de kerstman een complete make-over gaven. Een gezetter, zachtaardig mensenmens werd de nieuwe “Santa Claus”, uiteraard gekleed in Coca-Colarode klederdracht. Deze campagne (en alle die daarop volgden) sloeg zo goed aan dat de corpulente heiligman niet meer weg te denken is uit de westerse feestdagen. Zo wordt iedereen elke december ontzettend veel geprikkeld met Coca-Cola’s kleur en heeft iedereen het merk dus onbewust altijd in het oog.

5. Wees geen grijze muis!

Wil jij jouw concurrenten groen laten zien van jaloezie en zelf voorkomen dat je een blauwtje loopt? Laat Wemessage jouw prins op het witte paard zijn op het gebied van online marketing. Onze vakkundige vormgevers verheffen jouw brand to the next level. Samen zorgen we ervoor dat jouw toekomst er rooskleurig uit komt te zien. Neem contact met ons op of kom langs op ons kantoor in Deventer om kennis te maken. De koffie is al bruin!

Wij helpen je verder

Neem contact op

    Naam *

    E-mailadres *

    Vraag of opmerking

    Ontvang de nieuwste blogs in je inbox

    Inschrijven voor nieuwsbrief

    Volg ons ook op: