Social media: we gebruiken het allemaal en het lijkt zo simpel. Even een post hier, een leuk plaatje daar, de eerste de beste marketeer aan de mouw trekken en klaar is Kees, zou je denken. Maar schijn bedriegt. Achter die eenvoud zit een wereld van strategie en planning. Wil je dat jouw campagne slaagt? No way dat dat lukt zonder een strakke contentkalender. Waarom? Omdat een doordachte contentkalender niet alleen structureert, maar ook zorgt voor consistente, gerichte en effectieve communicatie. Benieuwd waarom dit stukje planning onmisbaar is voor elke serieuze campagne? Ik houd je niet tegen, scrol snel verder!
Laten we bij het begin beginnen: wat is een contentkalender?
Een contentkalender? Ik snap dat het klinkt als een saaie kantoortool waar je niet mee te maken wilt hebben, maar eigenlijk is het je rechterhand die zorgt dat al je online content op tijd en netjes op een rijtje staat. Geen chaos meer, maar een gestructureerd overzicht van wat, waar en wanneer gepubliceerd wordt. Van blogs tot updates en alles daartussenin, het is jouw houvast om je online aanwezigheid op koers te houden. Die stress over last-minute posts wil je toch ook niet meer?
❌ Daarnaast wil je verwarring bij je doelgroep, verlies aan betrokkenheid en/of zelfs een daling van je merkwaarde absoluut voorkomen. ❌
Contentkalender maken? We’ve got you!
Heb ik je kunnen overtuigen om te allen tijde een contentkalender bij je campagneplanning te gebruiken? Nice! Dan laat ik je graag zien hoe je er eentje maakt. Om een campagne naar wens te laten verlopen, zijn de volgende vier stappen nodig.
1. Doelen van je campagnes vaststellen
Voordat je van start gaat met het inplannen van verschillende soorten content, moet je je doelgroep goed analyseren. Stel ook vooral vast wat hun behoeften, interesses en pijnpunten zijn, zodat je daar met campagnes op in kunt spelen (doel).
2. Creëren van een brandingstrategie
Het belang van een onuitwisbare indruk is in deze digitale wereld ó zo belangrijk. Weet je niet hoe je dit doet? Lees dan gerust mijn blog over brandingstrategieën waarin ik je alles vertel over blijven hangen in het hoofd van jouw doelgroep.
Brainstorm dus met je team voor zo veel mogelijk, natuurlijk wel relevante, contentideeën die jouw brandingstrategie ademen. Denk dan aan blogs, video’s etc.
3. Selecteer de juiste planningstool voor een campagneplanning
Kies vooral een tool die bij jouw bedrijf en je team past. Iedereen van de marketingafdeling moet het makkelijk terug kunnen vinden, begrijpen en aan kunnen vullen waar nodig. Denk bijvoorbeeld aan een Google Sheet, Trello of Notion. Zijn jouw skills niet zo technisch? Maak dan gerust jouw contentkalender in Excel! De opmaak van jouw campagneplanning kan nog zo mooi zijn, maar als het afdoet aan de inhoud, levert het onder aan de streep nog steeds niks op.
4. Inplannen, monitoren en evalueren
Plan je content in voor de komende weken, maanden, kwartalen of zelfs tot een jaar. Het voordeel daarvan is dat je ver van tevoren weet wat er online komt, zodat je hier met overige marketing (SEO, SEA, e-mailmarketing) op in kunt spelen. Daarnaast is de houdbaarheid van een campagne soms langer dan je zult denken. 🏆
👇 Voorbeeld contentkalender social media 👇
Essentiële informatie zoals de publicatiedatum, het contenttype, de titel, het kanaal, de doelgroep en de status zijn onmisbaar in jouw campagneplanning met een strakke contentkalender. Behoefte aan een voorbeeld? Ik heb er een, want we kennen allemaal de uitspraak wel: liever goed gejat, dan slecht bedacht.
*Optie tot status toevoegen: groen (gereed), oranje (under construction), rood (nog niet gemaakt)
Toch liever de hulp van een specialist inschakelen? Aarzel dan geen seconde langer en neem direct contact met ons op! We gaan graag het gesprek met je aan onder het genot van een kop koffie! 🤩