Wetenschappelijk onderzoek heeft uitgewezen dat bezoekers van een website binnen 10 seconden beslissen of ze op de website blijven of niet. Als de website niet binnen 10 seconden is geladen is, verlaat de bezoeker zonder te kijken weer de website. Paginasnelheid is dus een erg belangrijk onderdeel van jouw website. In deze blog geven we je een aantal tips over hoe je jouw paginasnelheid kan verbeteren.

Google heeft zeer strenge criteria voor de paginasnelheid van websites opgesteld. Zo mag een website een maximale laadtijd van een halve seconde hebben. Naast een goede Google-ranking is een snelle website ook gunstig voor hogere conversies en tevreden klanten. Uit onderzoek is gebleken dat een geoptimaliseerde website tot 12% meer conversies kan opleveren. Google beloont websites met veel gebruiksgemak die snel zijn. De laadtijd heeft een zeer grote invloed op de rankings.

Verbeteringen voor een snellere paginasnelheid

Om inzicht te krijgen in de paginasnelheid van je website, kun je de tool PageSpeed Insight van Google gebruiken. Door je website door deze tool te halen, krijg je een snelheidspercentage en mogelijke optimalisaties. Daarnaast wordt er informatie gegeven over hoe je deze aanbevelingen kunt toepassen. Ook kun je zien welke afbeeldingen of pagina’s geoptimaliseerd moeten worden.

 Afbeeldingen optimaliseren; door de afbeeldingen te optimaliseren, bespaar je vele bytes van gegevens. Bij het optimaliseren van afbeeldingen worden de afbeeldingen kleiner gemaakt, zonder dat de afbeeldingskwaliteit significant wordt verslechterd.

 Goede hosting; een goedkoop hostingpakket betekent vaak veel websites op een server en een langere laadtijd. Het is daarom erg belangrijk om te investeren in een goede hosting.

 Gebruikmaken van browsercaching; bij het gebruik van browsercaching wordt er tijd bespaart wanneer een bezoeker meerdere keren de website bezoekt. De browser krijgt de opdracht om eerder gedownloade bronnen van de lokale schijf te gebruiken in plaats van deze via het netwerk in te laden.

 HTML, CCS en JavaScript verkleinen; het verkleinen van HTML heeft te maken met het verwijderen van de onnodige bytes, zoals extra spaties, regeleinden en inspringing. Bij het verkleinen van de HTML wordt de download-, paseer- en uitvoertijd verkort. Hierdoor krijg je een hogere paginasnelheid.

 Reactietijd van server beperken; hierbij gaat het erom hoelang de server nodig heeft om de benodigde HTML te laden, zodat de pagina kan worden weergegeven in de server. De reactietijd moet worden teruggebracht tot minder dan 200 ms. Factoren die invloed hebben op deze reactietijd, zijn langzame app-logica, langzame databasequary’s, langzame routering, frameworks, bibliotheken, CPU-gebrek voor resources en/of onvoldoende geheugen.

 Prioriteit geven aan zichtbare content; het allerbelangrijkste is dat de belangrijkste content als eerste wordt geladen. Hierbij is het essentieel dat de pagina zo gestructureerd wordt dat de initiële reactie van de server onmiddellijk de benodigde gegevens verzendt voor het weergeven van het essentiële deel van de pagina en de rest uitstelt.

De paginasnelheid is zeer belangrijk bij het goed vindbaar zijn in Google. Het is daarom essentieel om regelmatig je paginasnelheid te controleren en eventueel zaken te optimaliseren. Wanneer je alle suggesties opvolgt van PageSpeed, zal de score stijgen. Door de Google PageSpeed te optimaliseren, zorg je voor een betere Google Indexering, want snellere websites worden nou eenmaal hoger geïndexeerd.

Meer informatie over paginasnelheid?

Wil je meer informatie over hoe jij de paginasnelheid kunt verbeteren? Neem dan snel contact met ons op. Wij denken graag met je mee over hoe jij jouw website kunt optimaliseren.

Wij helpen je verder

Neem contact op

    Naam *

    E-mailadres *

    Vraag of opmerking

    Ontvang de nieuwste blogs in je inbox

    Inschrijven voor nieuwsbrief

    Volg ons ook op: