Het jaar begon niet zo lekker voor WhatsApp. Begin januari kondigde het bedrijf de nieuwe gebruikersvoorwaarden aan. Wat de grootste ophef veroorzaakte? WhatsApp gaat (nog) nauwer samenwerken met Facebook, wat betekent dat er meer gebruikersdata met het moederbedrijf kunnen worden gedeeld. Het gaat dan om informatie als tijdstip, locatie en naar wie berichten worden verstuurd. Niet zo’n goede move van WhatsApp, gezien de slechte reputatie die Facebook heeft op het gebied van privacy. Dat vonden ook veel gebruikers, want vrijwel direct ontstond er een gigantische online verschuiving van WhatsApp naar andere communicatie-applicaties, zoals Telegram en Signal. Maar wat is nu precies het probleem en hoe gaan andere chatapps dan om met de privacy van hun gebruikers?

Angst voor WhatsApp

De veelbesproken gebruikersvoorwaarden van WhatsApp zouden in eerste instantie ingaan op 8 februari 2021. Al sinds het begin van het jaar verschenen de nieuwe voorwaarden als pop-ups in de app. Die meldden dat de app de gebruiksdata gaat delen met Facebook en dat je de toegang tot je WhatsApp-account verliest als je niet akkoord gaat met deze veranderingen. Paniek alom, want dat zou betekenen dat Facebook data kan delen met (lees: verkopen aan) derden om gerichte advertenties te plaatsen. Althans, zo interpreteerden veel gebruikers de nieuwe voorwaarden.

Zo zag WhatsApp in een zeer kort tijdsbestek miljoenen gebruikers vertrekken naar vergelijkbare apps. Het bedrijf was er als de kippen bij om verduidelijking te bieden, want deze veranderingen betekenen helemaal niet dat je data open en bloot bij Facebook komen te liggen. Gelukkig. Het betekent wél dat WhatsApp en Facebook gebruikersgegevens delen met bedrijven die van de diensten van Facebook gebruik maken, zoals Facebook Pay en Instagram Store. In de praktijk betekent dit dat het makkelijker is om bijvoorbeeld een bericht naar een bedrijf te versturen in WhatsApp via een reclame op Facebook. Berichten zijn dus nog steeds versleuteld met end-to-end-encryptie. Dit houdt in dat appjes enkel door de verzender en de ontvanger gelezen kunnen worden. Bovendien geldt de spraakmakende Facebook-voorwaarde alleen voor landen buiten de Europese Unie, dus hebben wij hier in Nederland sowieso niet mee van doen. Niet zoveel om ons zorgen om te maken, dus.

Opkomst van Telegram en Signal

Om de rust te laten wederkeren, kondigde WhatsApp medio januari aan de ingang van de gebruikersvoorwaarden uit te stellen tot 15 mei 2021. Maar het kwaad was al geschied. In slechts 72 uur groeide het aantal gebruikers van Telegram met maar liefst 25 miljoen en een paar dagen later tikte de app zelfs de 500 miljoen actieve gebruikers aan. Chatapp Signal was onderhevig aan een ‘kleine’ promotie van Tesla-baas Elon Musk en wierf in een week tijd 8,8 miljoen nieuwe downloads (in de week daarvoor lag het aantal downloads nog onder de 300 duizend). Musks invloed was zelfs zo groot dat mensen massaal aandelen kochten voor de verkeerde Signal: de koers van het onbekende zorgtechnologiebedrijfje Signal uit Texas liep in korte tijd op van $0,60 naar $38,70. Een plus van meer dan 6.000%! De kracht van het internet, zullen we maar zeggen.

Goed, Elon Musk is dus fan van Signal en er bestaat een grote kans dat je collega’s en vrienden inmiddels al een Telegram-account hebben. Maar zijn deze apps dan zoveel beter dan WhatsApp? Hoe gaan zij om met privacygevoelige informatie? En moeten we WhatsApp dan echt massaal links laten liggen of krijgt de app nog een tweede kans?

Jouw privacy in handen van Telegram

Telegram is een van de grote profiteurs van de ophef rondom WhatsApp. Niet gek dat veel gebruikers overstappen naar Telegram, want de app is erg privacybewust. De chatapp vraagt, in tegenstelling tot WhatsApp, alleen om je naam, telefoonnummer en contactenlijst. Deze data worden vervolgens opgeslagen op een van de servers van Telegram. Dat betekent niet dat je berichten zichtbaar zijn voor de mensen achter het bedrijf, maar wel dat ze kunnen zien met wie je contact hebt en hoe laat. Het enige punt waar Telegram nog iets op te winnen heeft, is end-to-end-encryptie. Deze optie bestaat wel, maar staat niet automatisch aan. Verzuim je dus je berichten te versleutelen, dan kan de inhoud theoretisch gezien onderschept worden door anderen. Besluit je dus WhatsApp te vervangen door Telegram, vergeet dan niet even dat hokje aan te vinken.

Jouw privacy in handen van Signal

Wil je écht zonder risico chatten met vrienden en collega’s, dan is de meest voor de hand liggende keuze toch Signal. Het enige dat Signal van je nodig heeft, is namelijk je telefoonnummer. Hiermee wordt een profiel voor je aangemaakt. Dit betekent dat er helemaal geen informatie wordt gekoppeld aan jouw identiteit en dat er dus ook geen gerichte advertenties jouw kant op kunnen komen. Je chats worden daarnaast versleuteld verstuurd, de broncode is openbaar (en dus door iedereen te controleren) en je kunt de app afschermen met een wachtwoord. Natuurlijk wil het oog ook wat en is gebruiksvriendelijkheid net zo belangrijk, dus maak zelf de keuze welke chatapp uiteindelijk het beste bij jou past.

Hoe zat het ook alweer met WhatsApp?

WhatsApp is nog altijd de populairste chatapp in Nederland, maar ook de minst privacybewuste. Maar liefst twintig gegevens worden aan jouw gebruikersprofiel gekoppeld, waaronder je locatie, contactenlijst en aankoopgeschiedenis. Dit alles zorgt ervoor dat de app enorm fijn is om te gebruiken, maar wellicht niet de meest ideale kandidaat is op het gebied van privacy. Daar zijn veel gebruikers inmiddels al achter. De vraag is nu of WhatsApp de schade van de eerste weken van 2021 nog kan beperken. Of de app dus nog een tweede kans verdient, laat ik aan jullie over!

Hulp op het gebied van privacy

Zoals je ziet, zijn er nog genoeg bedrijven die wat te leren hebben op het gebied van privacy. Zelfs de grote spelers! Zit jij met vragen over de privacy van jouw bedrijf of website? Laat onze experts met je meekijken en zorg ervoor dat ook jij alles netjes op orde hebt. Neem gerust contact met ons op!

Wemessage Ellen

Ellen

Head of Branding

Meer weten over dit onderwerp?
Neem dan contact op met Ellen

Neem contact op met Ellen
Wij helpen je verder

Neem contact op

    Naam *

    E-mailadres *

    Vraag of opmerking

    Ontvang de nieuwste blogs in je inbox

    Inschrijven voor nieuwsbrief

    Volg ons ook op: