In 2020 domineert ‘online’. We zijn meer dan ooit actief op social media, de marketing slaat een compleet andere weg in sinds de komst van het internet en generatie Z is de doelgroep waar iedereen op mikt. Afgelopen jaar spendeerden we zelfs voor het eerst meer tijd op het internet dan dat we tv keken! 📲🤯 En al dat internetgebruik vindt grotendeels plaats op onze mobiele telefoon. Geen wonder dus dat we continue verbetering verwachten van het mobiele internet. En die verbetering komt, want 2020 staat in het teken van het nieuwe 5G netwerk. Maar wat houdt 5G nu precies in en – belangrijker nog – is het voor jou als particulier én ondernemer überhaupt interessant?

De belofte van 5G

Binnenkort kan er zomaar eens ‘5G’ in plaats van ‘4G’ bovenaan je telefoonscherm prijken. In theorie betekent dat sneller en efficiënter internet, met snelheden tot wel 100 gigabytes per seconde. 💨 De bron van deze snelheid ligt bij de zogenaamde low latency van het 5G netwerk: een kortere vertragingssnelheid die ervoor zorgt dat er veel minder tijd zit tussen het versturen van informatie en het moment dat de ontvanger die informatie kan gebruiken. Hierdoor kunnen we met het 5G netwerk dus razendsnel uploaden en downloaden, zonder dat jouw smartphone of het netwerk daardoor belast wordt. Daarnaast maakt 5G het mogelijk om veel meer apparaten tegelijkertijd op het netwerk aan te sluiten. Alles kan dus straks met het knippen van je vingers aan elkaar verbonden worden. Mooie beloftes, maar kan 5G het ook allemaal waarmaken? 🧐

Haken en ogen

Hoe mooi het nieuwe 5G netwerk ook klinkt, het duurt nog wel even voor we er optimaal gebruik van kunnen maken. Uiterlijk 30 juni 2020 is het eerste deel van het 5G netwerk beschikbaar in Nederland, maar het tweede en belangrijkste deel laat nog even op zich wachten. 🚧⛔️ Vanaf medio 2020 kunnen providers 5G al wel activeren en aanbieden, maar op dat moment zit er nog wel een aantal haken en ogen aan het netwerk. Omdat het tweede deel, de zogeheten 3,5 GHz-band, pas rond september 2022 beschikbaar wordt voor providers, zal de snelheid van 5G tot die tijd vergelijkbaar zijn met die van het huidige 4G netwerk. Bovendien zal jouw telefoon een chip moeten hebben die met 5G kan werken. Die zijn al steeds vaker verkrijgbaar, maar je moet dus wel een nieuwe telefoon kopen om van het 5G netwerk gebruik te kunnen maken. Als particulier merk je voorlopig dus nog vrij weinig van de komst van 5G. 😕

Veelbelovend voor bedrijven

Voor het bedrijfsleven biedt 5G, zeker in de toekomst, mooie kansen. Met meer capaciteit, minder vertraging en de bizarre snelheid van het mobiele netwerk kan er bijvoorbeeld veel bereikt worden op het gebied van ‘the Internet of Things’. 🤖 Dit is een term die wordt gebruikt voor de ontwikkeling van het internet en de verbinding met alledaagse voorwerpen, zodat allerlei apparaten constant gegevens met elkaar kunnen uitwisselen. Een bestaand voorbeeld van the Internet of Things is bijvoorbeeld Google Home, waarbij je met één simpele opdracht al je toestellen in huis kan bedienen. Met 5G kunnen straks veel gemakkelijker bedrijfsprocessen geautomatiseerd en geoptimaliseerd worden en kan je alles op afstand besturen. Providers zien de potentie van 5G voor ondernemers ook en zijn van plan om privénetwerken te leveren aan grote bedrijven in Nederland. Het nieuwe 5G netwerk is dus zeker interessant, maar het is nog even afwachten wanneer het optimaal functioneert en ook jij het beste uit dit nieuwe mobiele internet kan halen.

Wemessage is jouw all-round digital agency

Ben je benieuwd wat Wemessage voor jou en jouw bedrijf kan betekenen in deze digitale wereld? Ons team staat voor je klaar met de beste content, SEO– en SEA-campagnes en social mediaberichten. Enthousiast? Neem dan direct contact met ons op!

Wemessage Ellen

Ellen

Head of Branding

Meer weten over dit onderwerp?
Neem dan contact op met Ellen

Neem contact op met Ellen
Wij helpen je verder

Neem contact op

    Naam *

    E-mailadres *

    Vraag of opmerking

    Ontvang de nieuwste blogs in je inbox

    Inschrijven voor nieuwsbrief

    Volg ons ook op: